Se norsk TV i utlandet med VPN

Nordmenn finnes det over hele globen. Enten en er på ferie, studerer, eller kanskje til og med jobber utenlands, så glemmer en dog ikke sine norske røtter.

VPN

Det er fort gjort å kritisere for eksempel norsk TV og streamingtjenester for å ikke ha høy nok kvalitet og nok innhold, men allikevel er nok nordmenn i utlandet misunnelige på oss som bor her hjemme.

Det er fordi de til vanlig ikke får tilgang på norsk TV. Besøker de for eksempel nett TV til en av de norske mediegigantene, så dukker til stadighet beskjeder som ”utilgjengelig utenfor Norge opp”. Dette er en ganske så trist beskjed å motta, spesielt om en skal besøke en tjeneste som en betaler for hver eneste måned.

VPN er derimot en teknologi som kan sette dette problemet til side. Det har seg nemlig sånn at blokkeringen av innholdet kommer som følge av at din IP-adresse er knyttet til din lokasjon. Med et VPN kan du derimot endre på IP-adressen slik at denne blir regnet for å være norsk, og dermed får du tilgang til å se norsk TV i utlandet.

Slik endres din IP-adresse for fjerning av geoblokkering

Geoblokkering er et begrep som brukes for å betegne de blokkeringene som settes opp basert på geografiske parametere og tilhørende opphavsrettigheter. Når NRK for eksempel har kjøpt rettigheter til en TV serie, så sikrer geoblokkeringen at utlendinger ikke også får tilgang til denne serien, da NRK ikke har opphavsrettighetene i dette landet.

Dette kan dog virke noe urettferdig for nordmenn i utlandet som kanskje fortsatt betaler NRK-lisensen. Enda mer problematisk blir det ved betalte streamingtjenester slik som Viaplay, men det er altså slik geoblokkeringene fungerer i praksis. De fanger nemlig opp hvor din IP-adresse sender signaler fra, og er du i utlandet blir innholdet simpelthen blokkert.

Et VPN lar deg derimot endre din IP-adresse slik at de norske nettsidene tror at du faktisk er i Norge. Sitter du for eksempel i Spania, så kan du laste ned et VPN, koble deg opp mot en norsk IP-adresse, for deretter å besøke for eksempel NRK på nytt. Da vil NRK tro at du sitter i Norge grunnet din nye IP-adresse, men realiteten er at du fortsatt sitter i Spania.

I praksis sendes din trafikk her gjennom en ekstra server, og det er nettopp denne serveren som du nå altså adopterer IP-adressen til. Enhver nettside vil registrere din IP-adresse som denne fremfor din originale IP-adresse, selv om din originale IP-adresse altså fortsatt er din. Du skjuler din IP-adresse, og viser heller frem en ”lånt” IP-adresse.

Er VPN lov for fjerning av geoblokkering?

Netflix har blitt kjent de siste årene for å kjempe hardt mot bruken av VPN. De har blant annet svartelistet mange IP-adresser knyttet til VPN tjenester, slik at folk for eksempel sliter med å få sett på amerikansk Netflix fra Norge. Dette er derimot ikke noe norsk TV og streamingtjenester har satt i gang enda.

Det handler nok mye om det faktum at bruk av VPN tjenester i Norge er lov, og at mengden brukere som benytter dette for å se geoblokkert innhold på norsk TV nok ikke er mange nok i mengden. Faktisk bør du som bruker være innebefattet med det faktum at all bruk av VPN er lov så lenge det hadde vært lov i utgangspunktet.

Dermed er det å fjerne geoblokkeringer og se på norsk TV i utlandet lov i henhold til de tidligere nevnte stegene. Det er hverken ulovlig å surfe med en ny IP-adresse, eller å omgå geoblokkeringer. Den eneste grunnen til at Netflix går ut mot dette er simpelthen å beskytte opphavsrettighetene for sine klienter.

Portabilitetsordningen og norsk TV i EU

Portabilitetsordningen har den intensjonen å sørge for at norsk innhold også blir tilgjengelig innenfor EU, siden Norge er en del av EØS området. Dette sikrer at du for eksempel skal kunne se NRK sitt nett TV når du da er i tidligere nevnte Spania. Allikevel er det rapportert om at dette ikke alltid virker som det er tilegnet å skulle gjøre.

Se norsk TV i utlandet med VPN

Dessuten reiser mange nordmenn langt utenfor EU. En skal ikke lenger enn til et land som Tyrkia for eksempel for å komme seg unna EU. Også USA er både populære å feriere, studere, eller jobbe i. Skal du ha tilgang til å se norsk TV i utlandet uansett hvor du drar, så er VPN valget for deg.

Se dine favorittserier og filmer

Noen vil nok stille seg spørrende til hvorfor en skulle trenge et VPN for norsk innhold i enkelte land, da kanskje spesielt for Netflix i USA. Her er tross alt innholdet 5 ganger større enn hva det er i Norge, slik at en ikke akkurat lengter hjem. Allikevel er det mange goder knyttet opp mot det å ha tilgang til norsk TV og streamingtjenester.

Først og fremst er det her våre favorittserier og filmer befinner seg. Selv om utvalget er mye større i mange andre land, så er det slettes ikke sikkert at de har tilgangen til det innholdet som vi nordmenn foretrekker.

Det er dessuten ingen undertekster på norsk i amerikanske Netflix for eksempel. Selv om en nok forstår det meste, så er det deilig å slappe helt av når en ser på serier og filmer. Lar du oversetteren ta seg av nøttene, så kan du bare kose deg med serien eller filmen uten å oversette hvert eneste ord inne i hodet.

Sist men ikke minst, om du har med barna er det veldig positivt med filmer og serier der språket er på norsk. Det er kjedelig for barna å se på engelsk innhold om de enda ikke har plukket opp språket!

Oppsummering

Det å ha tilgang til norsk TV i utlandet er en luksus de fleste av oss drømmer om å ha. Her kan vi nemlig se for eksempel TV2 Sumo, NRK, Viaplay, og flere norske TV kanaler og streamingtjenester uten å bli møtt av de kjedelige geoblokkeringene.

Last ned et VPN i dag og koble deg opp mot en norsk server. Da vil du få tildelt en norsk IP-adresse, slik at du kan se norsk TV i utlandet!