Når du skal velge långiver er det lurt å ta en del vurderinger. I tillegg til å sjekke lånebetingelsene er det lurt å vurdere hvem du ønsker å låne penger fra. Det kan være utfordrende å finne frem i hvem som tilbyr betingelser og løsninger etter ditt ønske. Her er noen forslag hvordan gå frem og hva du bør vurdere når du skal velge långiver.
Hvem tilbyr lånet du ønsker
Når du skal låne kan det være greit å vite hvordan finne långiver som tilbyr lånet du ønsker. En naturlig måte å finne ut hvem som tilbyr det du ønsker er å søke på nett. På denne måten finner du greit frem i et utall av forskjellige tilbydere. Spør gjerne bekjente om de har erfaring med långiverne. Det er mange aktører å velge mellom. Det kan være greit å ha alle lån på ett sted og vurdere å benytte din vanlige bankforbindelse. Men kan ikke de gi deg den typen forbrukslån du ønsker bør du vurdere andre aktører. Det kan være lurt å tenke gjennom om du ønsker nettbanktilgang på forbrukslånet, om du ønsker å kunne låne opp mer senere uten ny søkeprosess og ellers hva slags renter og gebyrer du kan få. Nye aktører på markedet tilbyr gjerne å låne deg penger uten sikkerhetssjekk.
Hva er långivers krav
Hva er långivers krav? Det er lurt å lese gjennom betingelser før du tar første og beste tilbud for forbrukslån. Noen långivere vil kreve at du oppretter bankkonto hos dem for at du skal få låne hos dem. Du kan også hos flere få tilbud om gjeldsforsikring hvor kostnaden avhenger av beløpet du vil låne. Dette må du vurdere om du ønsker. Noen aktører kan også tilby forsikring på lånet mot arbeidsledighet og betalingsproblemer. I de fleste søknadsprosesser må du møte dokumentasjonskrav til långiver før du får innvilget et lån. Du vil hos alle måtte dokumentere inntekt og gjeld. De fleste krever at du sender kopi av siste års selvangivelse samt en eller to lønnsslipper.
Hvem er långiveren
Hvem er långiveren? I dag er det ikke bare banker som tilbyr forbrukslån. Du blir tilbudt kredittkort og forbrukslån fra flyselskaper, bilkjeder, forsikringsselskaper og andre leverandører av forbruksvarer. Disse har alle egeninteresse av at du låner hos dem. Noen vil kreve at du knytter deg til dem som kunde utover lånet, mens andre tilbyr lån som en ren finansinstitusjon. Du finner flere og flere utenlandske aktører på det norske markedet som ønsker deg som kunde på forbrukslån. Om du ønsker å benytte utenlandske aktører kan det være lurt å forøke å finne ut hva de ønsker å få ut av det norske markedet.
Flere utenlandske aktører kan etter en tid velge å trekke seg ut fra markedet igjen, eller etablere norske avdelinger som tar over lånekundene. Da kan du risikere at betingelser endres. Men ofte blir betingelsene de samme med ny leverandør avhengig om leverandøren er seriøs. For eksempel har vi flere utenlandske banker på markedet i dag, samt utenlandske forsikringsselskaper. Vi har eksempler på store, utenlandske aktører som har trukket seg ut av markedet igjen, men de har ofte overlatt lånene til seriøse norske eller skandinaviske aktører.
Lånekalkulator på nett
Når du tar opp forbrukslån er det lurt å regne nøye på hva du faktisk skal betale tilbake.
En bra måte å gjøre dette på er med en lånekalkulator. Her taster du inn nedbetalingstid, renter og gebyrer og får da raskt vite hva du skal betale per måned. Noen vil også fortelle deg total sum du betaler tilbake.
Ta deg tid til å bli kjent med långiver du velger når du skal låne penger. Du må forholde deg til denne i flere år etter opptak av lånet og kan unngå en god del frustrasjon ved å tenke gjennom valget du tar.