Hvem kan starte apotek på nett?

Det er veldig mange som sitter med en liten grunder i magen og ønsker å drive med salg på internett. Nettapotek er en bransje som har utviklet seg raskt de siste 15 årene, og potensialet er enormt for de rette.

Nettapotek

Markedet er stort og fremdeles under utvikling, og bransjen er i stadig vekst. Den totale omsetningen for apotekvarer er enorm stor, og det er fremdeles rom for nye aktører som ønsker en bit av kaka.

De som tenker på å starte et apotek på nett må sette seg inn i mer enn hvis det bare var en vanlig nettbutikk. For å kunne drive et fullstendig nettapotek med reseptbelagte medisiner og andre legemidler finnes det regelverk.

Regelverket

For å kunne starte et apotek på nett må man først søke om driftskonsesjon på apotek her i Norge. Det betyr også at man må ha et fysisk apotek i tillegg til nettapoteket. Apotekvarene og legemidlene skal sendes fra dette fysiske apoteket. Man trenger derimot ikke ha et stort apotek på for eksempel et kjøpesenter med mange ansatte.

Opplysningsplikt til Statens legemiddelverk

Det lønner seg å sette seg godt inn i regelverket før man sette i gang og starter et apotek på nett. Man har for eksempel plikt til å oppdatere Statens legemiddelverk med en del opplysninger ved før oppstart an nettapoteket.

Statens legemiddelverk

Man må sende inn adressen til det fysiske apoteket legemidlene som selges i nettapoteket sendes eller utleveres fra. Mange apotek på nett har tjenesten som gjør at man kan bestille varer og plukke opp i det fysiske apoteket. Og selvfølgelig må man innrapportere når man starter nettsalget.

I tillegg må man levere inn opplysninger om nettapotekets webadresse og lignende informasjon om nettstedet. Dette er noen få ting man må gjøre i forkant og mer utfyllende informasjon om innrapporteringskrav kan man finne på nettstedet legemiddelverket.no.

Hva må nettsiden til nettapoteket inneholde?

Selve utførelsen av webdesign til et apotek på nett, står man fritt til å designe. Det er imidlertid enkelte ting som er påkreves at vises godt synlig på nettstedet.

nettapoteket inneholde

  • Statens legemiddelverk har erklært at en spesiell logo som påviser hvor nettapoteket er dannet, skal vises på hver side i nettapoteket. Denne logoen er en link og man kommer til en oversikt over lovlige utsalgssteder av legemidler på nett. Er man usikker på om det nettapoteket man er inne på er godkjent og trygt å handle hos, kan man her sjekke om den er inkludert i listen over godkjente nettapotek. Dette er et EU-regulativ som ble opprettet for å få has på ulovlige utsalgssteder av medisiner på internett.
  • Man skal også ha en link til Statens legemiddelverks informasjonsside. Denne informasjonssiden gir kjøpere av legemidler på nett, opplysninger om salg av medisiner og legemidler over internett.

På lik linje som et fysisk apotek så må man legitimere seg når man handler reseptbelagte legemidler. Sikkerhet er en meget viktig del av oppbyggingen av nettstedet til et apotek på nett. Veldig viktig at det tas forhåndsregler og designer nettstedet med den aller beste sikkerhet i tankene. Det skal sikres at taushetsbelagte opplysninger om kundene ikke under noen omstendigheter kan deles med en tredjepart.

Trygt å handle fra norske apotek på nettet

norske apotek på nettet

I Norge har vi et godt og omstendelig regelverk for salg av legemidler på internett og slik kan man være trygg når man handler. Regelverket er også en sikkerhet for de som starter og skal drive et utsalgssted.

Spennende bransje å begi seg ut på og her er det muligheter å være kreativ og tenke nytt. Hva slags apotek ønsker man å starte og hva kan man egentlig selge på et apotek?

Kilder: